foto proslave

PROSLAVE

 

Čreta 2017

Udeležili smo se že tradicionalne proslave na Čreti, kjer je potekala prva frontalna bitka z Nemci. 26. oktobra 1941 se je tu spopadel Štajerski bataljon z Nemškimi enotami.

Čemšeniška planina 2017

Proslava ob ustanovitvi Revirske čete.

Vojsko 2017

Nekaj slik s proslave na Vojskem 23.6.2017. Proslava je potekala v spomin na požig vasi 22-23.6.1943. Požig je bil povračilni ukrep saj so le dan prej partizani napadli Italijansko motorizirano kolono. Padli so vsi razen 2 mladih italijanskih vojakov, ki so jih zaradi starosti pustili živeti. Ta dva sta nato naslednji dan pripeljala pomoč in skupaj so požgali vas, nekaj vaščanov ustrelili ter nekaj odpeljali v taborišča.

Janče 2017

Prva slovenska partizanska brigada je bila ustanovljena 5. aprila 1942 na Kremenjaku, sestavljalo pa jo je več kot 250 borcev dotedanjega partizanskega bataljona. Brigadi, ki se je po ukazu poveljstva kmalu preimenovala v Drugo grupo odredov, je poveljeval Franc Rozman - Stane. Janče in okolica so prispevale svoj delež tudi med NOB. Od 18. do 22. maja 1942 so se borci 2. grupe odredov tam bojevali s približno 2000 nemškimi policisti in vojaki. V spopadih je bilo ubitih približno 70 Nemcev, prav toliko je bilo ranjenih, padlo pa je tudi 11 borcev NOV, med njimi narodni heroj Jože Kovačič. Na padle borce in žrtve fašizma z Janč spominja spominska plošča, vzidana v pročelje planinskega doma.

Čreta 2016

1. 10. 2016 smo se udeležili proslave na Čreti. Proslava je potekala v spomin na prvo frontalno bitko partizanov 1. Štajerskega bataljona z Nemci. 5. 10. 1941 so se Pohorska, Savinjska in Revirska četa združile in formirale 1. Štajerski bataljon, ki je ob nastanku štel 48 borcev za komandant pa je bil izbran Franc Rozman - Stane. To je bil tudi prvi partizanski bataljon v Sloveniji. Zaradi napada na Šoštanj in povečanega delovanja v Savinjski dolini, so Nemci pripravili akcijo in bataljon 26. 10. 1941 pri vasi Dobrovlje na Čreti obkolili ter napadali. Kljub več napadom niso uspeli premagati partizanov, le ti pa so se zvečer v snegu uspeli prebili iz obroča v dolino. Dobrovlje pa so postale simbol partizanstva na Štajerskem, rečeno je tudi da ni Štajerskega partizana, ki tekom vojne ni bil v Dobrovljah. Avtor fotografij: Darko

Nanos 2016

23. 4. smo se udeležili proslave na Nanosu. Tu se je leta 1942 odvijala bitka, med partizani in Italijanskimi vojaki ter policisti. Na Nanosu se je skrivalo 53 partizanov, obkolilo pa jih je 1500 Italijanov. Ti so v močnem deževju in burji 18 aprila Nanos obkolili nato pa začeli z napadom. Po 8 urah hudih bojev se je večjemu delu partizanov uspelo prebiti iz obroča. V bitki je padlo 6 partizanov, 9 pa so jih Italijani ujeli ter kasneje ustrelili.

Rudnik pri Volčjem potoku 2016

9. januarja smo se udeležili proslave na Rudniku pri Volčjem potoku. Slovesnost v čast 30. bork in borcev, ki so v začetku januarja 1945 izgubili življenje v boju s sovražnikom. Po novem letu 1945 se je v štirih bunkerjih nekdanje okrožne tiskarne zbralo nekaj več kot 30 okrožnih političnih delavcev. 6. januarja so v visokem snegu Nemci obkolili in napadli bunkerje. Pred nemškimi kroglami je ušlo le nekaj borcev. 13 so jih ujeli in naslednji dan postrelili v Vrhovljah pri Lukovici, ostali so padli med begom ali pa so si sodili z lastnimi kroglami. Proslavi je prisostvoval tudi borec Vinko Žebavc, ki nas je po koncu tudi pogostil na svojem domu nedaleč stran in povedal nekaj zgodb. Ena izmed njih govori o sestreljenem ameriškem bombniku. 29. maja 1944 je bil na Mali planini nad Kamnikom sestreljen ameriški bombnik B-17, ki se je vračal z bojnega poleta nad Avstrijo, katerega del imamo med drugim tudi v zbirki KZD Triglav. Od 10 članske posadke sta 2 umrla že v zraku, 2 ujeli Nemci, 6 pa so jih rešili partizani in domačini. Kopilot Potporočnik Otto H. Hinds si je pri doskoku zlomil noge in hrbet, še eden od njih pa je bil lažje ranjen. Oba sta se zdravila v partizanski bolnici Bela. Hinds je 20. 6. 1944 poškodbam podlegel. Na priloženih slikah, je nekaj preživelih članov posadke ter grob kjer so pokopali padla tovariša. Na skupinski sliki ob grobu je 4 z desne Vinko Žebavc.

Prevoje 2015

Komemoracija 27. 12. 2015 v spomin na padle borce in vodjo ameriške misije Charlesa Fisherja. Tokrat prisoten tudi njegova ekscelenca ambasador Združenih držav amerike g. Brent R. Hartley.

Čreta 2015

Proslava ob prvi frontalni bitki partizanov z Nemci. Dne 26. 10. 1941 so se borci I. Štajerskega bataljona pod vodstvom Franca Rozmana Staneta spopadli z Nemci.

Golo nad Igom 2015

V soboto, 5. septembra 2015 nas je društvo Odmev Mokrca povabilo, da se udeležimo vseslovenskega spominskega srečanja "MI PA NISMO SE UKLONILI" na Golem nad Igom.

Triglav 2015

18. 10. 1944 se je na Triglav povzpelo 142 nemških vojakov gorskih lovcev in na vrhu razvilo zastavo. Le dan kasneje 19. 10. 1944 se je na predvečer osvoboditve Beograda na vrh povzpelo 7 partizanov. Najprej je v prepad letela okupatorjeva zastava ter vpisna knjiga z vpisanimi nemškimi vojaki, nato pa so razvili 6 metrov dolgo Slovensko zastavo. V čast tega dogodka se je tudi 9 članov KZD Triglav odpravilo na 2864 metrov visok Triglav. Prvi dan smo vsi razen "udarne pehotne dvojke" z helikopterjem prileteli na Kredarico in sodelovali na proslavi, kjer so bili prisotni tudi 3 člani originalne odprave iz leta 1944. Naslednji dan pa ob 5 zjutraj z zastavo in orožjem krenili proti vrhu. Pot je bila naporna in dolga, predvsem zaradi fotografiranja in vprašanj kaj se dogaja s strani slehernega pohodnika, ki je z nami križal pot. Po spustu na Kredarico smo si oprtali težke nahrbtnike in z vso opremo začeli počasen spust v dolino.

Menina planina 2015

11 borcev se je že dan prej odpravilo na pohod proti Menini planini. Ko nas je ujela tema smo si zakurili ogenj in po partizansko pripravili večerjo, nato pa pod milim nebom z plašči in dekami pokriti pričakali jutro, ko smo se ob koči udeležili proslave v čast preboja dveh partizanskih brigad, okoli 500 borcev iz obroča 12.000 pripadnikov SS divizije Galizien.

Most na Soci 2015

14. 6. smo se na Mostu na Soči udeležili proslave ob 70. obletnici smrti narodnega heroja Dušana Muniha-Darka. Po proslavi je sledilo partizansko kopanje.

70 letnica osvoboditve Ljubljane

Člani KZD Triglava so dobili častno nalogo nošenja bojnih praporjev Slovenskih partizanskih brigad, na proslavi ob 70 letnici osvoboditve Ljubljane.

70 obletnica prve slovenske vlade

V Ajdovščini smo se udeležili proslave ob 70 obletnici ustanovitve prve slovenske vlade.